Ofta får jag frågan om hur det känns att vänta barn genom adoption. Jag kan ju bara svara för mig själv, och det är inte en enskild känsla utan ett skiftande myller av dem, ena stunden är någon viss känsla dominant och sen tar någon annan över.

Men jag ska göra ett försök att sätta ord på mina känslor genom att använda graviditetsliknelser.

Ibland känner jag mig sprickfärdig, som om jag gått tre veckor över tiden och att vattnet kan gå vilken minut som helst. Ryggen värker och benen är svullna, hormonerna styr mig på ett sätt jag inte kan kontrollera. En föraning av det som ska komma, om det stora samtalet. Ibland händer det att telefonen ringer i just det ögonblicket. Mitt hjärta hoppar över ett slag och jag stannar till, tar in stunden och tänker att just det här, de här minuterna kommer jag att minnas för resten av mitt liv. Det är nu det händer. Sen får jag fatt i mobilen, har jag tur är det mannen eller någon vän som ringer. Har jag otur är det ett okänt eller dolt nummer (jag har lagt in organisationens nr men ändå..) och då fladdrar hjärtat hårt av hopp. Och då är det alltid en telefonförsäljare som vill prata försäkringar eller elavtal… Jag gillar aldrig dessa samtal, men i stunder som dessa kan jag nog vara lite väl kort i tonen. Jag blir så besviken.

Andra stunder är mer bekanta än den höggravida otåliga väntan. Det är oron. Känslan av att efter flera missfall äntligen vara gravid igen, och nu sniglar sig dagarna fram, timma för timma och minut för minut. Allt närmare den magiska vecka 12. Då det ”ska” vara säkert. Skillnaden från förr är att nu kan jag bara vänta, inga gravtest, blodprov eller ultraljud i världen kan tala om för mig hur graviditeten mår. Men det verkar rulla på bra i landet, det kommer barnbesked och familjer får åka på hämtresa. Vi är godkända överallt där vi kan vara det nu. Så det är bara att vänta, jag hoppas det betyder att vi passerat v 12 iaf.

Jag pendlar mellan dessa två och flera andra, samtidigt som jag försöker behålla vettet och känslorna under kontroll. Det är fantastiskt spännande att vänta barn genom adoption och jag tror det kommer vara en otrolig erfarenhet. Trots det vill jag att telefonen skyndar sig att ge oss rätt samtal. För vi längtar så efter dig ❤️

Annonser